Bestaande kunstwerken

Een nat kunstwerk bestaat uit verschillende onderdelen die samen maken dat een kunstwerk functioneert. Enerzijds zijn er bewegende onderdelen, zoals scharnieren en deuren en bijvoorbeeld ook ICT systemen. Anderzijds is er het vaste gedeelte, de civiele constructie.

Het vervangen van onderdelen van een sluis levert al snel voordelen op, die de investering de moeite waard maken, ook als het einde van de technische levensduur van de civiele constructie nabij is. Met het vervangen van de civiele constructie zelf zijn veel grotere kosten gemoeid. Wij doen onderzoek naar mogelijkheden om de technische levensduur van de civiele constructie te verlengen. Wanneer je die vervanging kunt uitstellen en beter kunt plannen bespaar je enorm veel geld en impact op de omgeving. Uiteraard moet dit wel met voldoende veiligheid en uniformiteit gebeuren.

Binnen dit spoor worden daarom belangrijke eerste stappen gezet binnen de onderstaande onderzoeksvragen:

  • Hoe kan de (rest)levensduur van een kunstwerk worden voorspeld, gegeven de functie-eisen/wensen vanuit het systeem?
  • Hoe wordt onterecht afkeuren voorkomen zonder onveilig te zijn?
  • Hoe kan implementatie van innovaties (materialen, technieken) bij vervanging of beheer en onderhoud worden bevorderd?

Dit spoor kent 4 speerpunten die uitgebreid onderzocht worden: 

  1. We werken aan een eenduidig toetskader, waarmee het mogelijk wordt om vast te stellen of een kunstwerk nog functioneert binnen de verschillende systemen waar het deel van uitmaakt.
  2. We ontwikkelen rekentechnieken die de krachten op het natte kunstwerk en de sterkte van het natte kunstwerk zelf berekenen.
  3. We geven een handreiking voor eisen en randvoorwaarden voor monitoring van natte kunstwerken.
  4. We onderzoeken de mogelijke toepassing van proces- en productinnovaties.